Tandsköterska

Yrkeshögskoleutbildning, 300 YH-poäng

tandskoeterska till webben
Yrkeshögskolan

Som tandsköterska assisterar du vid undersökningar och behandlingar av patienter. Du rengör och steriliserar instrument och ser till att utrustning och arbetsmaterial finns framme och är i ordning. En tandsköterska kan också arbeta självständigt med förebyggande tandvård och tandhälsoinformation. Administrativa uppgifter och receptionsarbete ingår också i arbetet.

Observera att en omarbetning av den nationella kursplanen pågår och en av nyheterna är att ett examensarbete ska ingå i utbildningen, vilket kan komma att innebära att utbildningen förlängs med 2-3 veckor. Ny information läggs ut så snart Yrkeshögskolemyndigheten ger besked om vad som gäller.

Läs mer om utbildningens upplägg och kursinnehåll>>

Yrkesliv

Efter utbildningen arbetar du som tandsköterska inom privattandvården eller folktandvård,  i ett team med tandläkare och tandhygienist. Med tiden kan man specialisera sig och utbilda sig till exempelvis ortodontisköterska och arbeta med tandreglering, eller till operationstandsköterska och assistera vid tandkirurgiska operationer. En tandsköterska kan också vara kliniksamordnare med mera inriktning mot personaladministration och organisationsfrågor.

Fakta

Poäng: 300 YH-poäng
Studieform: Helfart på distans med 19 träffar
Antal platser: 28
Nästa utbildningsstart: Januari 2017. Ansökningsperioden startar den 1 september 2016.

Informationsblad för nedladdning>>

Behörighet och urval>> 

Praktisk information

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN men du måste själv ta reda på vilka regler som gäller i just ditt fall. Om du behöver övernatta vid de schemalagda träffarna kan du läsa mer här om vilka alternativ som finns.

För mer information kontakta:

Eva N hösten 2013

Eva Nordlander
Utbildningsledare Tandsköterska
Telefon: 0491 - 882 77
E-post: eva.nordlander@oskarshamn.se

Eva LP hösten 2013

Eva Lindberg Petersson
Verksamhetsledare
Telefon: 0491 - 76 42 94
E-post: eva.lindberg.petersson@oskarshamn.se

logga medlearn

Utbildningen ges i samarbete med MedLearn AB i Stockholm som bedrivit tandsköterskeutbildning sedan i början av 2000-talet